Ljusning på arbetsmarknaden – är ni redo för 2022?

Vi har ett nytt läge på svensk arbetsmarknad - efter ett tungt pandemiår har den svenska arbetsmarknaden vänt kraftfullt och snabbt.
Ljusning på arbetsmarknaden
Efterfrågan på kompetens är nu rekordstor i de flesta branscher och regioner. Samtidigt ligger arbetslösheten fortsatt på en hög nivå eftersom skillnaden mellan den kompetens som behövs och den kompetens som finns är stor. I dagsläget uppger tre av fyra arbetsgivare i Sverige att de har svårt att hitta rätt kompetens för att möta kundernas behov och utvecklas. 

Inför nästa år gäller det för alla oss arbetsgivare att lägga smarta kompetensstrategier för att lyckas. Med detta i åtanke delar jag tre tydliga trender på arbetsmarknaden inför det kommande året: 

Rörligheten på arbetsmarknaden ökar
När efterfrågan på ny kompetens ökar leder det till en större rörlighet på arbetsmarknaden. Vi ser redan nu att antalet rekryteringar kommer att vara fortsatt högt under 2022 – förmodligen högre än 2019 innan pandemin slog till. För arbetsgivare är rörlighet och flexibilitet på arbetsmarknaden ofta positivt eftersom det leder till ökad tillväxt. Även för arbetstagare finns det positiva aspekter av en rörlig arbetsmarknad – fler jobbmöjligheter öppnar upp, och rekryteringen sker i hög grad på arbetstagarens villkor. 

Arbetsgivarerbjudandet aktualiseras
Kampen om talangerna gör att arbetsgivare behöver se med nya ögon på sitt arbetsgivarerbjudande. Även pandemin innebär stora förändringar, inte bara av hur vi arbetar utan även av människors attityder till arbete – allt fler prioriterar välmående och flexibilitet framför hög lön och karriärmöjligheter. Att erbjuda valfrihet kommer att bli allt viktigare för arbetsgivare som vill behålla och rekrytera morgondagens talanger. 

Kompetens skapas hos och av arbetsgivarna
Strukturellt kommer det ta tid att minska kompetensgapet på arbetsmarknaden. Därför behöver allt fler arbetsgivare själva agera för att lösa kompetensbristen. Ett sätt är att utveckla och utbilda den befintliga personalen – rekrytera nya medarbetare med potential först, och komplettera kompetensen sedan. De arbetsgivare som systematiskt arbetar med kompetensutveckling på kort och lång sikt kommer både att stärka sitt arbetsgivarvarumärke och öka sin konkurrenskraft.

Per Johansson, Managing Director, Manpower & Jeffersson Wells