5 trender inom den gröna omställningen – så påverkas arbetsmarknaden

Enligt World Economic Forum kan den gröna omställningen komma att skapa hela 30 miljoner nya arbetstillfällen världen över fram till 2030. ManpowerGroups nya internationella rapport granskar de viktigaste trenderna gällande den gröna omställningen och hur den kommer att påverka arbetsmarknaden – här är 5 take aways från rapporten.
  1. Hållbarhet attraherar kandidater 
    Den gröna omställningen tar fart hos både konsumenten och hos företagen. Allt fler har högre förväntningar på hållbarhetsarbete och är villiga att betala för hållbara produkter. Att vara tyst om hållbarhet och den grön övergången är inte längre ett alternativ för företagen. 

    Så påverkar det arbetsmarknaden: Ett grönt varumärke har visat en positiv inverkan på att rekrytera och behålla personal, samt stå ut bland konkurrenterna. 

  2. Investering i grön företagsomvandling 
    Forskarna fortsätter att varna om att klimatets negativa effekter sprider sig allt bredare, vilket gör att regeringar och myndigheter runt om i världen vidtar åtgärder för att minska koldioxidutsläppen. Resultatet är allt mer omfattande miljöreglering som har lett till historiska investeringar i incitament för att stödja grön företagsomvandling.  

    Så påverkar det arbetsmarknaden:
    Uppriktigt engagemang är avgörande eftersom ”greenwashing” kan skada varumärket. 

  3. Netto noll
    Nästan 8 av 10 organisationer har eller håller på att planera sin ESG-strategi, men ändå saknar 94 procent av företagen kompetens för att genomföra sina mål. Mer än en tredjedel (34%) av världens största företag har åtagit sig netto noll, men nästan alla (93%) kommer att misslyckas med att uppnå sina mål om de inte fördubblar takten i utsläppsminskningen fram till 2030.  

    Så påverkar det arbetsmarknaden:
    World Economic Forum uppskattar att 61 procent av den globala arbetskraften kommer att behöva ytterligare utbildning senast 2027 för att uppnå målen. 

  4. 30 miljoner nya jobb 
    Växande global efterfrågan på hållbarhet och teknik som utvecklas allt snabbare skapar allt fler möjligheter för företag att dra nytta av den globala gröna ekonomin. Tillväxten kommer att accelerera över hela den globala ekonomin, och särskilt inom energi-, bygg-, och fordonssektorerna. Den gröna omställningen kan skapa upp till 30 miljoner jobb senast 2030. 

    Så påverkar det arbetsmarknaden: Arbetsgivare är oroade för en oförmåga att attrahera talanger samt att kompetensklyftor på lokala arbetsmarknader kommer att vara de största hindren för deras affäromvandlingar. 

  5. Omställningen skapar möjligheter 
    Konsumenter, regeringar och företagsledare uppmärksammar klimatförändringarnas påverkan på planeten. I samband med det börjar företag inse deras möjligheter att öka företagsdifferentieringen, minska kostnader och förbättra varumärkets rykte.

    Så påverkar det arbetsmarknaden: Arbetsgivarna måste optimera deras strategiska personalplanering för att attrahera, anställa och behålla sina anställda när det råder kompetensbrist.

    Vill du läsa mer om den gröna omställningen? Läs hela rapporten här.