Trendspaning: Förändring i efterfrågan på specialistkompetens

AI, kompetensbrist och grön teknik förändrar spelplanen för specialistrekrytering. Sandra Gustavsson, Director of Specialization Europe, delar med sig av fyra trender som påverkar efterfrågan på kompetens.
Sandra Gustavsson, Manpower & Jefferson Wells

En arbetsmarknad i snabb förändring

Vilka krafter formar framtidens arbetsmarknad – och hur påverkas efterfrågan på spetskompetens? Sandra Gustavsson leder Manpower & Jefferson Wells specialiseringsstrategi i Europa och arbetar dagligen med att analysera kompetensbehov inom teknik, ekonomi, life science och affärsstöd.

– Inom dessa områden är det redan i dag svårt att hitta rätt personer – och samtidigt ökar efterfrågan. Det beror på flera saker: teknikutvecklingen, nya regulatoriska krav som EU-direktivet CSRD och hela hållbarhetsomställningen, säger hon.

Hon ser flera stora riktningar som påverkar efterfrågan på kompetens nu och i framtiden:

Fyra trender som påverkar efterfrågan

1. Kompetensbrist – ett tillväxthinder

Enligt en undersökning från ManpowerGroup uppger 76 % av svenska arbetsgivare att de har svårt att hitta rätt kompetens. Siffrorna är liknande i övriga Europa.

För många företag är bristen på rätt kompetens i dag inte bara ett rekryteringsproblem, utan ett konkret tillväxthinder.

– Företag som saknar rätt medarbetare kan inte växa i den takt de vill. I vissa fall måste de till och med tacka nej till uppdrag eller behöva skjuta upp investeringar. Det blir ett reellt hinder för tillväxt och konkurrenskraft, säger Sandra.

Detta kan du göra: Som lösning rekommenderar hon att företag kombinerar rekrytering, konsultlösningar och intern kompetensutveckling:

– På Jefferson Wells hjälper vi företag att snabbt tillsätta rätt kompetens genom rekrytering och interimslösningar. Vi agerar inte enbart som leverantör, utan som en strategisk partner. Med vår marknadsledande position, internationella räckvidd och förmåga att agera snabbt, säkerställer vi att våra kunder har tillgång till rätt kompetens.

2. AI förändrar arbetsmarknaden – nu

Enligt World Economic Forum väntas 23 % av alla jobb förändras inom fem år till följd av AI. Samtidigt beräknas 83 miljoner jobb försvinna – och 69 miljoner nya skapas. World Economic Forum lyfter också vikten av reskilling: Cirka 40 procent av medarbetarna förväntas behöva kompetensutveckling på grund av den AI-utveckling som sker.

– Fem år är inte lång tid. Det här är ingen framtidsfråga – det händer nu. Många företag känner stress över att det ständigt krävs ny kunskap, säger Sandra.

Detta kan du göra: Ha kompetensutveckling som en naturlig del av arbetet, avsätt tid och resurser för att planera den och fokusera på vardagsnära upskilling.

– Det behöver inte vara utbildningar varje dag. Det viktiga är att det finns som en tydlig del av verksamheten. Och ta hjälp av en strategisk partner som Jefferson Wells, som kan guida och kompetensförstärka.

3. En åldrande befolkning

Europa har en snabbt åldrande befolkning. I dag är ungefär en av fyra individer i Europa över 65 år. Om 25 år kommer det att vara två av fem.

– Det ökar trycket på företag att ta tillvara all kompetens, och det kräver en långsiktig strategi.

Detta kan du göra: Tänk långsiktigt på hur ni som organisation bygger och behåller kompetens, exempelvis genom:

  • Flexibla och inkluderande arbetsformer för äldre
  • Möjligheter att jobba deltid efter pension
  • Strategier för att förlänga arbetslivet för seniora medarbetare

– Att få ha en erfaren kollega i tre år till kan vara guld värt, men det kräver rätt förutsättningar.

4. Den gröna omställningen

Samtidigt som AI driver på den tekniska förändringen, förändrar klimatfrågan arbetsmarknaden från ett strategiskt håll. Hållbarhetskrav, nya regelverk och ökade klimatambitioner ställer höga krav på omställning – särskilt i energiintensiva branscher.

Efterfrågan ökar på kompetens inom områden som sol- och vindkraft, hållbar automation, energieffektivisering och cirkulär ekonomi.

– Sverige ligger långt fram, men omställningen kräver att vi hittar rätt personer snabbt. Det är en utmaning – men också en möjlighet för både nya talanger och seniora experter att ta plats i framtidsbranscher.

Detta kan du göra:

– Det är en gigantisk förändring som pågår just nu. Förutom investeringar i ny teknik måste företag även se över sin kompetensbas. Det behövs människor som kan omsätta strategier i praktiken, säger Sandra.

Så kan du och ditt företag agera

Sammanfattningsvis rekommenderar Sandra att företag arbetar parallellt med flera strategier:

  • Investera i kontinuerligt lärande: Satsa på upskilling och reskilling som en naturlig del av vardagen.
     
  • Tänk flexibelt: Anlita konsulter och interimslösningar när det behövs.
     
  • Skapa åldersinkluderande arbetsplatser: Utforma roller och arbetssätt som tillvaratar seniorers erfarenhet och ungas nya perspektiv.
     
  • Samarbeta med en strategisk partner: Ta hjälp av specialister som förstår både er bransch och den övergripande kompetensmarknaden.

– Företag som proaktivt bygger sin kompetensstrategi kommer att ha ett betydande försprång när vi går in i nästa fas av både den digitala och gröna omställningen. Det gäller att ställa om, tänka om – och börja bygga för framtiden redan nu, avslutar Sandra Gustavsson.
 

Behöver du en strategisk partner som kan hjälpa till med rekrytering till både fasta och tillfälliga tjänster, samt kompetensutveckling? 

KONTAKTA OSS