Många människor går runt och tror att de är mindre kompetenta än vad de faktiskt är, och är dessutom rädda för att bli påkomna. Det behövs ingen forskning för att förstå att detta skapar problem både för anställda och arbetsgivare. Finns det då något man kan göra för att motverka dessa ofta helt onödiga bluffkänslor? Som tur är finns det flera tips och vi har samlat några av dem här.
1. Prata om det och – du är inte ensam
Som med alla jobbiga situationer kan det hjälpa att inse att många andra känner likadant. Ju tidigare i karriären du inser detta, desto större chans har du att se till att oron inte får fäste. Att prata om det kan också ge andra vinklar på situationen, till exempel kan du få positiv feedback från vänner och kollegor som talar emot dina tvivel.
2. Samla på positiva erfarenheter
Skriv ner saker du har åstadkommit, positiv feedback du fått och erfarenheter du har samlat. Troligen har du varit med om och lärt dig mycket mer än du tror. Om det känns svårt, be en vän om hjälp. Ofta är det lättare att se det positiva hos någon annan än sig själv. När det känns tufft, ta fram listan och låt fakta tala emot bluffkänslorna.
3. Om du är chef: Var en förebild
Visa att det är okej att göra misstag och att be om hjälp på din arbetsplats. Våga säga ”jag vet inte, men jag ska ta reda på det”. Skapa en kultur som fokuserar mer på lärande och utveckling än prestation. Ständigt lärande blir en allt viktigare framgångsfaktor i arbetslivet, så de anställda måste inte kunna allt från början. Även om de kanske tror det själva.