5 tecken på att det är dags att byta jobb

Sommaren går mot sitt slut och de flesta börjar komma tillbaka till jobbet efter semestern. Att känna lite motstånd till jobbvardagen igen är inte ovanligt – men hur ska man veta om de olustiga känslorna betyder att man behöver en förändring i arbetslivet?

Tiden efter semestern är en tid då många reflekterar över sin jobbsituation, men det kan vara svårt att veta om man bara är lite segstartad efter ledigheten eller om det faktiskt är dags att söka sig vidare. Vi listar fem vanliga tecken på att det kan vara dags att byta jobb!

1. Engagemanget lyser med sin frånvaro
Lite låg energi till och från är inget ovanligt, framförallt efter semestern. Om du däremot känner en ihållande likgiltighet inför dina arbetsuppgifter, kollegor eller ansvarsområden på jobbet bör du ta dig en funderare kring var den känslan kommer ifrån. Om du känner ett starkt intresse och engagemang vid tanken på ett nytt jobb kan det vara dags att utforska den möjligheten.

2. Din utveckling har stannat av
Du trivs helt okej med din jobbsituation, men känner samtidigt att det var ett bra tag sedan du gjorde något riktigt utmanande. Har jobbet gått på autopilot under en längre tid? Märker du att du undviker utmaningar, eller att du inte längre tilldelas särskilt stimulerande uppgifter? Då kanske det krävs förändring för att du ska kunna fortsätta utvecklas.

3. Du trivs bara när du är ledig
Visst är det härligt att vara ledig, men om söndagar ger dig ångest och du räknar ner till helgen, semestern eller rent av pensionen är det tydligt att du skulle kunna trivas bättre med jobbvardagen.

4. Du känner dig inte uppskattad på jobbet
Om du gillar din roll och arbetsuppgifter men upplever att du är underbetald, känner dig osynlig eller blir illa behandlad på arbetsplatsen kan det vara läge att se sig om. Förmodligen finns det bättre arbetsplatser där du skulle bli mer uppskattad och därmed trivas mycket bättre på.

5. Din hälsa påverkas
Upplever du att tankar och känslor kring jobbet påverkar din hälsa kan det vara en tydlig signal på att du behöver förändring. Om du exempelvis sover dåligt, känner att jobbet tar så pass mycket energi att det påverkar din fritid negativt eller upplever psykosomatiska besvär som ont i magen ska du ta det på allvar.

Känner att det är dags att se dig omkring? I Jefferson Wells jobbdatabas kan du söka efter nya möjligheter och utmaningar inom ett område som passar dig.