Så klarar du vabruari – 6 enkla tips

Snoriga näsor, rossliga halsar och dåliga magar – vi är officiellt inne i vabruari! Den tid på året då många föräldrar är hemma med sjuka barn. Därför har vi på Experis listat sex enkla tips på hur du underlättar vabbandet när sjukdomen väl är framme.

Februari är för många småbarnsföräldrar en mardrömsmånad. Både influensan och vinterkräksjukan brukar nå sina toppar, men förkylningar är också vanligt förekommande. Detta leder till en högsäsong för vabbandet, det vill säga vård av barn.

Att vara hemma med sjukt barn kan vara minst lika krävande som att spendera en hel dag på jobbet. Därför har vi listat några enkla tips på hur du klarar dig genom den ökända vabruarin. Lycka till och krya på er!

1. Minska risken för att bli sjuk
Det går att minska risken för att bli sjuk innan sjukdomarna och infektionerna har slagit till. Några bra tips för att hålla bakterierna borta är att tvätta händerna noggrant före måltider/matlagning och efter toalettbesök samt undvika stora folksamlingar. Barnens leksaker (framförallt de i tyg, som gosedjur och snuttefiltar) brukar vara en samlingsplats för bakterier – se till att tvätta dem ofta och noggrant.

2. Se över medicinskåpet
Hur ser det ut på medicinfronten? Under vabruari brukar medicinskåpet vara en välbesökt plats. Dubbelkolla att du har alla frekvent använda mediciner hemma, däribland värktabletter, hostmedicin och vätskeersättning.

3. Ha underhållningen redo
Ingen tycker om att ligga hemma sjuk, men barn gillar nog det minst av alla. Ett tips för att få tiden att gå är att ha underhållningen redo inför vabruari. Rota fram sällskapsspelen från källaren, förbered filmerna och spara gamla toarullar till pyssel i sjukstugan.

4. Ha ”magsjukemat” hemma…
Vid en magsjuka som vinterkräksjukan är det viktigaste att få i sig mycket vätska, men födan är självklart också viktig, även om den är kämpig att få ner. Nyponsoppa och blåbärssoppa är enkelt att starta med. Annan mat som är snäll mot magen är kokt och lättsmält mat som vit fisk, potatis, ris och banan. Undvik stekt kött, stark mat och fet mat – om du mot all förmodan skulle känna dig sugen på det.

5. …men också godsaker för barnen
Vid sjukdom är det viktigt att äta rätt mat, men för barn är det ännu viktigare att de äter något överhuvudtaget. Ett tips är därför att ha barnens favoritgodsaker förberedda i frysen och skafferiet, även om det är onyttigheter som glass och kakor. Om aptiten verkligen ligger på noll är det bättre att barnen får i sig (milda) onyttigheter än ingenting alls.

6. Undvik att jobba/vobba
Idag är det lätt att vab istället blir till vobb, det vill säga jobb hemifrån medan barnet är sjukt. Att ha möjlighet att jobba hemifrån ser många som en förmån, men här är det viktigt att komma ihåg din arbetsgivare inte har rätt att kräva hemarbete medan du vabbar. Till exempel strider det mot reglerna att jobba medan man vabbar om man får ersättning från Försäkringskassan för vabbandet. Vab är, som namnet antyder, till för vård – fokusera på ditt och familjens tillfrisknande, inte på jobb.