Tio irriterande kontorsvanor – detta får du inte göra

Stökar du ofta ner i köket eller kommer in till jobbet trots att du är sjuk? Inte konstigt om kollegorna kollar snett på dig. Vi tillbringar en tredjedel av våra liv på jobbet. För att jobbet ska vara en trivsam plats för alla, är det viktigt att vi visar respekt mot våra kollegor. Här listar vi tio irriterande kontorsvanor som du bör undvika för att inte hamna i konflikt med dina kollegor:

1. Komma in sjuk
Du är inte ensam om att hellre gå till jobbet sjuk än att stanna hemma. Många vill undvika karensdagen, men gör dina kollegor en tjänst och stanna hemma när du är sjuk.

2. Ta kollegornas matlåda
Har du glömt matlådan hemma? Eller är du trött på det torra riset som du har ätit hela veckan? Det finns ingen anledning som är tillräcklig bra för att stjäla kollegornas mat ur ert gemensamma kylskåp.

3. Ha ljud på telefonen
Telefonen är idag en stor del av arbetet för många, men alla behöver inte få veta när du får sms eller meddelanden på Whatsapp. Självklart måste du själv höra när någon vill få tag på dig, men det kanske räcker med vibration så inte resten av kontoret störs.

4. Lämna toaletten ospolad
Den gemensamma toaletten är på många arbetsplatser ett gemensamt ansvar. Var noga med att lämna toaletten i det skick som du själv vill att den ska vara när du ska besöka den.

5. Vara stökig
Försök att se till att du alltid håller rent och fint runt omkring dig, vare sig det är ditt eget skrivbord eller på allmänna ytor som till exempel toaletten eller köket. Tänk på att ditt stökiga skrivbord kan påverka dina kollegor och dessutom får dig att verka oorganiserad eller kanske till och med oansvarig.

6. Ta med illaluktande mat
Många tar med rester från gårdagens middag, vilket gör att den inte alltid är anpassad som lunchlåda. Skona dina kollegor och låt vissa rester vänta till middagen. Ädelostsåsen gör till exempel sig inte speciellt bra i matlådan.

7. Skvallra och sprida rykten
Först och främst, se till att aldrig vara startskottet till ett rykte. Men var lika noga med att inte skvallra om det eller sprida vidare ryktet. Det är lika illa. Ingen gillar en skvallrare.

8. Ta av dig skorna
Arbetet är inte ditt hem. Låt skorna vara på så länge det inte finns någon skogräns eller policy gällande just det.

9. Klaga för mycket
Om du tycker att något står fel till eller hanteras på fel sätt är det självklart att du ska säga till, men ett konstant klagande är det ingen som uppskattar. Gör en avvägning om det är tillräckligt stort för att tas upp, om inte kan du ventilera hos utomstående vänner och familj, men det är ingen idé att gå runt och klaga.

10. Prata politik
Politik är ett vanligt go-to ämne för många att prata om. De flesta har nog erfarenhet av att politiska diskussioner har en tendens att bli hätsk och otyglad. Därför är det nog bäst att låta politiken hållas utanför arbetsplatsen för att behålla en god stämning er kollegor emellan.