Dags för lönesamtal – vi guidar dig

Det är få som gillar ett lönesamtal. Många går in i det med höga förväntningar och är inte så nöjda när de går därifrån. Detta beror ofta på ett missförstånd där många tror att lönesamtalet är samma sak som en löneförhandling. Eller att det är ett slags medarbetarsamtal där ens ambitioner ska belönas. Ett lönesamtal handlar mer om att din arbetsgivare ska ges tillfälle att samtala med dig och dina kollegor om hur hen ska fördela den avtalsenliga summan tillsammans med en eventuell pott som finns.

Men trots att det inte är en förhandling kan du ändå påverka beslutet! Här kommer tre tips på hur du ska tänka inför lönesamtalet:

1. Argumentera istället för att förhandla
Samtalet syftar till att prata om din arbetsinsats och hur det uppfattas av arbetsgivaren. Om din chef lägger fram argument som inte stämmer överens med din uppfattning, så har du nu chans att argumentera för ditt perspektiv.

2. Fokusera på dina arbetsinsatser
Du får inte högre lön för att du är trevlig. Du får en större del av kakan för att du utför ditt arbete och lite mer än så. Men det är bara du som kan argumentera för det och lägga fram tydliga resultat.

3. Bjud in till dialog
Låt inte din chef hålla en monolog för att sedan slänga fram en post-it med din löneökning. Ställ förberedda frågor. Var beredd på att redovisa resultat och argumentera för dina framgångar.

Lycka till!

Ps. Skulle du ändå bli besviken efter lönesamtalet är du välkommen att söka nytt jobb hos oss på Jefferson Wells 🙂