Så får du arbetsro i öppet kontorslandskap

Trots att allt fler studier visar att öppna kontorslandskap leder till ökad stress, högre ljudnivåer och mindre interaktion mellan medarbetare ser många arbetsplatser ut så idag.

Arbetsro i öppna kontorslandskap kan helt enkelt vara svåra att få till. Här kommer fem tips på hur du och kollegorna kan få det att funka på er arbetsplats.

1. Anta gemensamma spelregler
Undvik generiska regler som att ni ska ”visa hänsyn”. Sätt er ner och formulera konkreta spelregler som att till exempel telefoner alltid ska vara på ljudlöst, att hörlurar i öronen betyder ”stör ej” eller att man alltid går fram till en kollegas skrivbord när man ska säga något.

2. Värna tystnaden
Hantera akustiken genom dämpande möblering, mattor och växter. Undvik att prata över rummet och använd headset till telefonen om det får dig att prata tystare. Använd helst mötesrum för längre telefonsamtal och avstämningar mellan kollegor.

3. Avbryt inte en kollega
Det finns studier som visar att det kan ta upp till 25 minuter att hitta fokus igen, efter att man blivit avbruten. Hitta ett system på kontoret som synligt visar när man inte vill bli störd.

4. Hörlurar och öronproppar
Som arbetsgivare bör man investera i hörlurar och öronproppar till sina anställda. Varför inte även ett par hörselskydd att låna, för total tystnad – det finns många som inte klarar av att arbeta till musik.

5. Boka in egen tid
Boka ett tyst rum för dig själv ibland eller jobba hemifrån om det är möjligt. Viktigast är att du hittar en tyst miljö att vistas i stundtals.