Stress på jobbet ökar – inte minst bland kvinnor

Att känna sig stressad på jobbet blir allt vanligare, och värst drabbas kvinnor. En undersökning som gjordes av vårt systerbolag Manpower tidigare i år visar att utvecklingen går åt fel håll och att vi stressar mer idag än tidigare. I undersökningen uppger var tredje svensk att de alltid eller ofta är stressade på jobbet, bland kvinnor är siffran högre än så. Nästan 4 av 10 kvinnor uppger att de är stressade på arbetsplatsen

Det finns många anledningar till att du kan uppleva stress på jobbet. Alltifrån för mycket att göra till otydligt ledarskap och brist på strukturer och regler på arbetsplatsen. Om du känner dig stressad bör du göra något åt det så snart som möjligt – här kommer våra bästa tips.

1. Prata om stress
Det är få ämnen som är så tabubelagda som ångest, depression eller sömnsvårigheter, vilket ofta är resultaten av långvarig stress. Om ni inte pratar om de här sakerna på jobbet, kommer fler att lida i tystnad.

2. Berätta för din chef
Ingen kommer att förstå att du helt plötsligt har gått från att vara klippan till kärret, om du inte berättar att all energi och motivation håller på att sina. Prata med din chef. Hitta lösningar som fungerar för dig – inte för företaget.

3. Pausa
Jobba inte på raster. Ta en lunch med kollegorna eller ta en promenad i ensamhet efter lunchlådan är avslutad. Om du känner dig lite trött på eftermiddagen, ta en power nap. Vad du än gör, se till at du vilar och återhämtar dig. Till och med de främsta företagsledarna i världen gör samma sak.

4. Be om hjälp
Du är ingen superhjälte. Ingen förväntar sig det heller. Om du går mot en deadline eller har ett projekt som blivit större än du tänkt dig – hitta samarbetspartners eller be om hjälp. Det är enklare än du tror.

5. Säg nej
Bara testa. Du kommer att bli överraskad över hur lätt det är och hur lite reaktioner du får av det.

6. Se över din arbetsbörda hemma
Vi tror att vi lever i ett jämställt land i Sverige. Men det är fortfarande kvinnor som gör mer hemma än män enligt statistik från SCB. Hur ser det ut hemma hos dig?

7. Lev som Skalman
Ingen seriefigur har varit så viktig för nutidsmänniskan som Skalman i Bamse. Skaffa dig en mat- och sovklocka precis som Skalman om du känner dig stressad. Genom klara rutiner, bra mat- och sovvanor har du helt enkelt kommit mer än halvvägs.

8. Sök hjälp
Om du inte hittar en bra balans i jobbet efter samtal med chef och egna försök – sök hjälp och stöd! De flesta arbetsgivare har avtal med företagshälsovård som kan stötta dig. Om inte, ta kontakt med din vårdcentral så kan de hjälpa dig.

Avslutningsvis – ohälsosam stress är ett symptom på något som inte fungerar. Det är inte en diagnos. Du är inte skyldig att hantera det på egen hand och det är få arbetsgivare och kollegor som tycker att det är ditt fel om du drabbas av det.

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Undersökningen genomfördes av Inizio på uppdrag av ManpowerGroup under januari 2019 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 307 personer har svarat på undersökningen. Läs mer om undersökningen här.