Intervju med Matilda Pihl, konsultchef inom ekonomi och HR

Matilda Pihl, konsultchef inom ekonomi och HR, beskriver hur efterfrågan inom HR ser ut just nu och vad som attraherar personer som jobbar inom HR att byta jobb.

Hej Matilda!   

Hur ser efterfrågan ut inom HR?
– Inom HR-området har vi en väldigt blandad efterfrågan. Inom rekrytering vill kunderna många gånger hyra search-specialister, samtidigt som de efterfrågar personer med lång erfarenhet av hantverket. Det är sällan det är samma person, eftersom de som är duktigast på search oftast är relativt nyexaminerade. HR-generalister har länge varit det man efterfrågar, men de senaste åren har det skiftat till HR-specialister.
 
Vad attraherar en person som jobbar med HR, alltså får hen att byta jobb?
– Det beror på hur mycket erfarenhet de har. Seniora personer inom HR tenderar att byta jobb när de startar eget företag och börjar arbeta som underkonsulter. Juniora byter gärna jobb på grund av intresset för bolaget, dess varumärke och kultur. De tenderar också att byta jobb för att de vill testa olika typer av arbetsuppgifter – till exempel att de vill gå från att arbeta med rekrytering till HR-frågor, eller tvärtom.
 
Vad är ditt tips på hur man håller sig uppdaterad inom sitt område och fortsätter vara anställningsbar?
– Fortsätt utvecklas och våga prova på uppdrag som kanske är korta initialt, de flesta blir nämligen längre. Var tydlig om din profil och erfarenhet i ditt CV och se det som ett säljdokument. Att hålla sig uppdaterad handlar till viss del om utbildningar, men framförallt om att samla på sig erfarenhet!

 
Söker du jobb inom HR? Se våra lediga HR-tjänster här!