Inga nyårslöften? Här är 5 karriärmål att inspireras av

För många innebär ett nytt år en möjlighet att sätta en riktning för det kommande året. Kanske är arbetslivet ett område där du behöver en förändring? Med tydliga och ambitiösa karriärmål blir det både lättare och mer spännande att blicka framåt mot ett nytt arbetsår!
En man sitter vid en dator och antecknar i ett block

Ett bra karriärmål utmärks av fyra viktiga egenskaper: det är specifikt, det är mätbart, det är nåbart och det har en tidsram. Detta är bra att ha med sig när man sätter mål, såväl långsiktiga slutmål som kortsiktiga delmål, för sitt arbetsliv.

 

Men vilka mål ska man sätta för sig själv i karriären och varför? Här kommer fem tips på några vanliga karriärmål och hur du enkelt kommer igång med dem.

 

1. Byta jobb

När det är dags så är det dags. Att byta jobb är ett karriärmål som kräver reflektion, research och framförallt avsättande av tid. Vad är det för typ av jobb jag vill ha? Hur anpassar jag mitt CV för den typen av jobb? Känner jag någon som kan hjälpa mig få in en fot i branschen eller på en ny arbetsplats? Var beredd att lägga både tid och energi på att byta jobb. Glöm inte att du hittar hundratals lediga jobb i vår jobbdatabas!

 

2. Höja lönen

Ett av de vanligaste karriärmålen är att få högre lön. Gör därför upp en plan för hur detta ska gå till. Behöver du ta dig an ett större ansvarsområde för att motivera en löneökning? Eller behöver du kanske jobba dig mot en ny titel eller position på arbetsplatsen? En löneökning kommer sällan omotiverat och kräver därför, troligtvis mer än något annat karriärmål, en handlingsplan där resultaten går att mäta, utvärdera och visa upp.

 

3. Avancera inom företaget

Att fortsätta utvecklas och klättra inom ett företag är ett långsiktigt karriärmål som ofta behöver lite tid för att förverkligas. Därmed inte sagt att du inte kan börja jobba mot det målet på en gång – tvärtom. Prata med din närmsta chef, så att hen kan hjälpa dig att utvecklas i den riktning du önskar. Att vilja avancera på arbetsplatsen är ett gott betyg för företaget och därför finns det ofta en villighet att hjälpa någon som vill avancera på arbetsplatsen.

 

4. Byta bana helt

Har du kommit till insikten att du vill byta yrkesbana helt? Det kan kännas läskigt att byta karriärspår och satsa på något helt nytt. Glöm då inte att viktigast av allt är att göra något man faktiskt tycker är givande. Arbetslivet är långt, så varför inte ägna sig åt ett arbete som man faktiskt brinner för? Våga reflektera kring din arbetssituation och utforska nya karriärvägar!

 

5. Bredda nätverket

Ett stort professionellt nätverk har många fördelar: det ger en möjlighet att utbyta idéer med andra, det ger en bättre uppfattning om sin bransch och i bästa fall kan det till och med leda till nya jobb. Det är även ett enkelt mål som man kan jobba mot på flera sätt och i olika ambitionsgrad, vare sig det handlar om att lära känna fler personer inom det egna företaget eller bredda sitt nätverk på exempelvis LinkedIn.