Så blir du upptäckt av rekryterare på LinkedIn

När såg du över din LinkedIn-profil senast? För dagens jobbsökande är det en god idé att ha en väl genomtänkt närvaro på plattformen och med några små justeringar kan du enkelt optimera din profil – så att rekryterarna hittar dig.
Ett förstoringsglas mot blå bakgrund

LinkedIn är ett av de sociala nätverken som växer snabbast i Sverige. Nära hälften av de arbetande svenskarna använder idag plattformen, detta enligt rapporten Svenskarna och internet 2020. Bland tjänstemän är siffran ännu högre: här uppger hela 2 av 3 att de använder LinkedIn.

 

Det är därför ett perfekt nätverk för dig som söker jobb då många rekryterare, på såväl företag som rekryteringsfirmor, befinner sig här för att hitta kandidater. Genom att lägga tid på att se över din profil och aktivitet på LinkedIn kan du med några enkla knep göra dig så synlig och sökbar som möjligt. Här är våra bästa tips!

 

Håll profilen uppdaterad

Det mest självklara tipset för att synliggöra din profil är även det viktigaste: håll den uppdaterad. Oavsett om du har ett nytt jobb, ett nytt ansvarsområde eller bara har gått en kort kurs så bör detta alltid reflekteras i din profil, så att den överensstämmer med dina färdigheter. Dessutom filtrerar många rekryterare sina sökningar utifrån vilka profiler som senast uppdaterats. Därför kan det vara värt att regelbundet se över detaljer och små formuleringar i din profil, så att du håller dig synlig i alla filtreringar.

 

Utnyttja sökord

För att hitta rätt kandidat söker en rekryterare ofta på specifika sökord för den aktuella rollen. Ska man tillsätta en tjänst som marknadschef så söker man ofta på ord som just ”marknadschef”, ”marknadsansvarig” eller kanske ”marknadsföring”. Försök därför identifiera vilka sökord som är relevanta för dig och uppdatera din profil därefter. Och glöm inte: att vara sökbar på LinkedIn behöver inte bara vara intressant för dig som letar jobb, utan även för dig som är ute efter att utöka ditt nätverk med branschkollegor.

 

Tänk på första intrycket

Se din LinkedIn som ditt digitala CV, där det gäller att ge ett gott intryck från första sekund. Satsa därför på en professionell profilbild – LinkedIns egna siffror visar att en profil med profilbild resulterar i 21 gånger så många profilvisningar än en profil utan. Inled även profilen med några kärnfulla rader där du berättar om dig själv. Här gäller det att hitta en balans mellan att vara personlig och samtidigt signalera yrkesskicklighet. Om det är möjligt är det även ett perfekt tillfälle få in de viktigaste sökorden här.

 

Specificera arbetsort

Det är lätt att missa att ange geografiskt område i sin profil. När rekryterare söker efter potentiella kandidater på LinkedIn brukar de ofta göra en sökning inom ett avgränsat område, exempelvis genom att söka efter postnummer eller län. Att registrera ditt postnummer på Linkedin är alltså ett enkelt sätt att optimera din profil. Detta gäller även om du vill hitta jobb på annan ort.

 

Välj språk efter roll

Ska du ha en profil på svenska eller engelska? Eller kanske till och med på ett annat språk, beroende på vilka jobb du är intresserad av? Här finns inga givna svar, men överlag beror språkvalet i din profil mycket på din bransch och på vilket språk som arbetstitlar och kompetensbeskrivningar oftast förekommer på. Tänk på att vissa titlar och termer kan bli otydliga på det ena eller det andra språket; utgå därför från det språk som tydligast beskriver dina roller och färdigheter, och håll dig till det genomgående i din profil.

 

Lyft relevanta kompetenser

I din LinkedIn-profil har du möjlighet att lägga till de kompetenser du besitter. Se till att verkligen utnyttja den här funktionen! Det viktigaste är att kompetenserna överhuvudtaget finns på din profil, så att du blir synlig i sökningar, men det är en klar fördel om du har kontakter som har intygat dem. Det höjer dig ytterligare ett snäpp i rekryterarens ögon. Tveka därför inte att be kollegor, såväl gamla som nuvarande, att verifiera dina kunskaper.

 

Var aktiv

Det finns många fördelar med att vara aktiv och engagerad på LinkedIn. Visa rekryterare och potentiella arbetsgivare att du är en expert inom ditt område genom att dela med dig av intressanta artiklar, blogginlägg eller nyheter om din bransch eller företaget du jobbar på. Med en klok och genomtänkt kommentar på en annan persons inlägg kommer man också långt. Glöm dock inte att LinkedIn är ett nätverk för karriär och arbetsliv – var därför försiktig med vilka ämnen du diskuterar och håll alltid tonen sansad.