Rekryteraren: Det här ska ditt personliga brev innehålla – och inte innehålla

I ett hav av jobbansökningar kan det vara en utmaning att sticka ut ur mängden. Eva Ekdahl, rekryteringskonsult på Jefferson Wells, har 13 års erfarenhet av att läsa personliga brev. Här tipsar hon om vad ens personliga brev ska innehålla och fallgroparna man bör undvika.

personligt-brev-innehall

Det personliga brevet spelar en större roll än vad många kanske tror – men vad ska det egentligen innehålla för att locka rekryterarens intresse? Rekryteringskonsulten Eva Ekdahl har med sin långa erfarenhet hunnit läsa igenom tusentals personliga brev för olika typer av tjänster inom olika fält. Enligt henne ska man alltid ta sig tiden att skriva ett personligt brev som är anpassat till rollen som söks.

– I ett personligt brev har du en chans att visa att du är rätt person för jobbet. Det är därför viktigt att brevet är relevant, koncist och ett bra komplement till ditt CV. Som rekryterare kan jag ofta se om det är ett generellt brev som har skickats in, vilket inte ger det bästa intrycket. Mitt råd är därför att alltid ta sig tiden att skriva ett personligt brev som är anpassat till rollen man söker, där du som kandidat trycker på den kompetens som är relevant för tjänsten, säger Eva.

Var så konkret som möjligt
Ett misstag en del gör är att de går in för mycket på detaljer eller svävar ut i beskrivandet av sig själva. Därför är det viktigt att ställa relevanta frågor om rollen till sig själv, så att man med konkreta exempel kan motivera varför man är rätt person för tjänsten.

– Att läsa annonsen noga och utefter det motivera varför man är rätt för rollen är A och O. För att skriva ett sakligt och tydligt brev rekommenderar jag att man ställer sig själv frågor som ”Vilka är arbetsuppgifterna?”, ”Vilka egenskaper efterfrågas?” och ”Hur kan jag bidra till företaget?”. På så sätt fokuserar man på det allra viktigaste, menar Eva.

Man bör även försöka ge konkreta exempel på hur ens egenskaper har bidragit till ett projekt eller en situation istället för att rada upp sina goda egenskaper.

– Som rekryterare är man van vid att läsa personliga brev fyllda med positiva egenskaper. För att sticka ut ur mängden och konkretisera det man hävdar rekommenderar jag att man ger exempel på när ens egenskaper har kommit till användning och bidragit till goda resultat, säger Eva.

Håll det kort och korrekt

Ett av Evas viktigaste råd är att inte skriva ett för långt personligt brev.

– Min rekommendation är att skriva ett personligt brev som är max en A4-sida lång. Den bästa längden enligt mig är någonstans mellan en halv och tre fjärdedelar lång sida, säger Eva.

Vidare är korrekturfel ett vanligt misstag i personliga brev, någonting som är enkelt att förhindra med hjälp av ett par extra ögon.

– Korrekturfel är väldigt vanliga och kan leda till att man uppfattas som slarvig, när man i själva verket kanske inte är det. Därför kan det vara bra att låta en eller flera personer läsa ditt färdiga personliga brev, så eventuella fel kan upptäckas och korrigeras, säger Eva.

Slutligen: ett bra avslut

Glöm inte avslutet! Ett bra avslut är lika viktigt som en bra inledning, menar Eva.

– Avsluta alltid ditt personliga brev med att ännu en gång uttrycka ditt intresse för tjänsten och att du ser fram emot att höra från rekryteraren eller din önskan om att få komma på intervju. På så sätt visar du att du är framåtlutad och att du gärna vill träffas, säger hon.

Vill du läsa mer om vad det innebär att bli rekryterad av oss? Här får du reda på mer.