Så vågar du byta jobb inom samma företag

Att byta jobb inom samma företag eller organisation kan kännas svårt och till och med lite läskigt. Hur ska man egentligen gå till väga och bör man berätta för chefen att man söker nytt jobb internt? Lugn, vi har svaret på frågan.

byta-jobb-samma-foretag
Samtidigt som det kan kännas svårt, så har det också sina fördelar att byta jobb inom samma företag. Du känner till arbetsgivaren och du vet vad företaget gör och står för. Samtidigt kan det signalera att du inte känner dig tillfredsställd i nuvarande tjänst och det kommer att kvarstå, även om du inte får det nya jobbet. Det kan vara bra att tänka över situationen innan du agerar och kanske fundera en extra gång över alternativa vägar, som att exempelvis be om utökat ansvar och nya arbetsuppgifter inom din nuvarande tjänst.

Hur söker jag ett jobb internt?
Se det som vilket jobb som helst. Slipa på ditt CV och sök jobbet med samma engagemang du skulle visat en annan arbetsgivare. Du måste också förbereda dig på fler frågor än vanligtvis. Bland annat bör du ha klart för dig varför du vill lämna nuvarande tjänst och varför det nya jobbet skulle vara ett bättre alternativ.

Ska jag ta kontakt med chefen som rekryterar?
Om ni känner varandra redan så kan du ta kontakt lite informellt och ställa frågor om tjänsten. Är företaget större, kan ett formellt mejl passa bättre. Beskriv vem du är och vad du sysslar med idag för att det ska bli tydligt vad du har att erbjuda.

Ska jag berätta för min chef?
Ja, du bör berätta för din nuvarande chef att du har för avsikt att söka en ny tjänst internt. Det finns ingen anledning att dölja någonting som ändå kommer att komma fram, viktigast är att det kommer från dig. För hoppningsvis har chef redan koll på dina ambitioner och stöttar därför ditt beslut. Hen kan då hjälpa dig i processen och bidra med rekommendationer som kan hjälpa dig få jobbet.

Hur berättar jag?
Håll dig till din yrkesroll och beskriv hur den nya tjänsten skulle få dig att utvecklas och växa. Det kan vara bra att tydliggöra vad nuvarande arbete har lärt dig och att du är sugen på nästa steg. Klargör att det här inte kommer påverka ditt nuvarande arbete och att du inte har för avsikt att lämna jobbet utan att avsluta snyggt.