Trött på ditt jobb? Så får du till en nytändning i arbetslivet

Att ha perioder då jobbet inte känns kul är inga konstigheter. Om känslan ständigt upprepar sig kan det dock vara dags att se över sin situation – speciellt om man inte riktigt känner att man vill byta jobb. Vi listar fem konkreta tips på hur du hittar tillbaka till jobbglädjen.
Kvinna vilar huvudet mot en dator på ett skrivbord.

När jobbvardagen inte känns inspirerade och kul är det många som börjar snegla på andra tjänster, trots att man kanske inte riktigt vill byta jobb. Då är det bättre att se över sin situation och hur man kan förändra den. Att hitta tillbaka till jobbglädjen behöver inte vara svårt!

 

1. Sätt upp mål…

… och se till att ha dem nära till hands. Kanske till och med vid skrivbordet? Att konkretisera sina mål, och bli påmind om dem, är ett effektivt sätt att öka motivationen. Listan bör vara realistisk och inte allt för lång. Kanske är du en person som blir mer inspirerad av bilder än text? Skriv i så fall ut bilder som symboliserar dina mål och drömmar så du blir påmind om vad som driver dig.

 

2. Prata med din chef

Ta tillfället i akt och prata med din chef om hur du känner. Detta kan kännas läskigt, men glöm inte att din chef finns där för att coacha och stötta dig i din arbetsroll. Kanske finns det möjlighet för din chef att ge dig arbetsuppgifter och ansvarsområden som tar dig till nästa nivå och ger dig motivationen du behöver?

 

3. Lär dig något nytt

En vanlig anledning till varför man känner sig omotiverad på jobbet är att man gör det gamla vanliga och inte lär sig något nytt. Kolla därför om din arbetsgivare kan bekosta en utbildning som du kan ha nytta av på jobbet. Ett annat tips är att köpa böcker som ökar din kunskap, eller varför inte se dig om bland dina kollegor – kanske besitter de kunskap du önskar att du hade. Föreslå i så fall ett kunskapsutbyte!

 

4. Hitta mentorer

En mentor behöver inte alltid vara en person som du har en personlig relation med och pratar med (även om det självklart är att föredra). Det kan också vara någon som är mer av en förebild; någon du hittat på LinkedIn eller någon du har koll på från din bransch. Se till att följa dem och bli inspirerad av hur de tar sig an sina mål och utmaningar. Testa att starta din dag med att kika in hos dina mentorer, så att deras driv och ambitioner sätter standarden för din dag.

 

5. Fira dina framgångar

Glöm inte att fira dina tidigare framgångar, stora som små! I jobbvardagen är det lätt att man ständigt springer på nästa boll, men för att hålla motivationen uppe bör man kontinuerligt blicka tillbaka och fira de mål och framgångar man lyckats uppnå.