Mötesfria dagar – en nödvändighet för hemmajobb?

Långa möten dagarna i ända har blivit vardag på många hemmakontor. Allt fler arbetsplatser inför därför nu en eller flera mötesfria dagar i veckan – men är det räddningen för alla Teams-trötta hemmajobbare eller bara ett hinder i arbetet? Vi reder ut konceptet!
En man har ett videomöte med fyra andra personer.

Känns det som att hemmajobbet enbart består av långa videomöten? Du är inte ensam om att känna så. Allt fler företag introducerar idag mötesfria dagar för att ge medarbetarna obruten arbetstid; Facebook är bara ett av många företag som det senaste året infört ”No Meeting Wednesdays”, onsdagar helt utan möten.

 

Det är ännu oklart hur 2021 kommer att utveckla sig, men likt Jefferson Wells Managing Director Per Johansson förutspådde tidigare i år så kommer nog hemmajobbandet att fortsätta på åtminstone halvtid för många arbetsplatser, även efter pandemin. Videomöten när man jobbar hemifrån eller på distans ser därför inte ut att försvinna inom den närmsta tiden.

 

Därför är mötesfria dagar en växande trend

Forskning visar att om man sitter med en uppgift så kan det kan ta upp till 25 minuter att återfå fokus varje gång man blir avbruten av något så litet som en push-notis från sin mobiltelefon. Under en mötestung dag blir det med andra ord svårt att fördjupa sig i sitt arbete med bara några korta luckor mellan mötena. På så sätt kan den mötesfria dagen sägas skapa utrymme för medarbetarna att skräddarsy sin arbetsdag för att uppnå optimal effektivitet. En dag helt fri från möten öppnar upp för möjligheten att planera sin egen tid efter eget fokus och kreativitet.

 

Mötesfria dagar är såklart inte en lösning för alla. Många som jobbar i ett tomt hemmakontor finner kreativitet och blir effektiva av att prata och ”träffa” andra under arbetsdagen. Därför är det viktigt att nämna att konceptet med mötesfria dagar självklart tillåter medarbetare att höra av sig till en kollega, även om dagen i stort hålls fri från just schemalagda möten.

 

3 snabba tips – såhär kommer du igång med mötesfria dagar på din arbetsplats

 

  1. Starta mjukt
    Många har vant sig vid hemmajobb och att ha dagar fullbokade med möten. Därför kan det vara smart att starta mjukt och börja med att införa en veckodag fri från videomöten. En mjukstart ger medarbetarna en lugn möjlighet att tänka om kring hur de planerar sina arbetsdagar.

  2. Var tydlig
    Var noggrann med att informera medarbetarna om att en mötesfri dag innebär en dag helt fri från schemalagda och obligatoriska möten. Det är sedan upp till var och en att mejla, ringa eller bestämma en fika med en kollega. Var även tydlig med riktlinjerna för den här dagen: gäller det endast internt inom företaget eller även externa möten?

  3. Bestäm en dag
    När ett nytt arbetssätt introduceras är det viktigt att vara konsekvent från början. Bestäm därför en stående veckodag som ni håller fri från möten. Om den mötesfria dagen är flytande vecka till vecka så kommer det bara att skapa förvirring och missförstånd.

 

Lycka till!