8 steg för en lyckad drömrekrytering!

Jakten på talang pågår ständigt. Överallt. Hela tiden. I ett aldrig tröttnade tempo. I sociala medier, i ansökningar och i kampanjer. Det är en sak att hitta talanger och få dem på kroken - men det är en mycket mer komplicerad historia att få talangerna att fastna för just ditt bolag och stanna kvar och växa en längre tid. Mycket hänger faktiskt på det som händer under intervjutillfällena.

Här är 8 steg som du ska tänka extra noga på om du vill ta din drömrekrytering hela vägen i mål!

 1.  Skapa en extremt tydlig kravprofil
  Precis som alltför orimliga och specifika kravprofiler kan exkludera potentiella toppkandidater kan en otydlig kravprofil göra detsamma. Att inte veta vad man söker och således inte veta vilka man ska kalla och vilka frågor man ska ställa är precis lika exkluderande som att vara för snäv. Var rädd om både kandidatens och din tid och säkerställ förutsättningar genom att bolla kravprofilen mot dina kollegor innan du annonserar. En tydlig, men rimlig, kravprofil ökar dina chanser att hitta toppkandidater samtidigt som den kommer att förenkla ditt jobb att gallra eftersom du får något att bedöma ansökningarna mot.

 2. Förbered och planera din intervju i detalj
  Som rekryterande chef har du ofta ett pussel att lägga för att hinna träffa alla kandidater men var noga med att inte låta detta märkas för kandidaten. Att behöva avbryta en intervju för att ta in nästa kandidat är ett säkert sätt att få personen att känna sig mindre viktig. Lämna en lucka mellan varje kandidat så har du marginal om intervjun tar en spännande vändning eller om du känner att det finns frågetecken som behöver redas ut. Informera också i förväg om förväntad tidsåtgång och eventuella tester så att kandidaterna inte blir överraskade. Ingen gillar överraskningar, i synnerhet inte i form av oväntade personlighetstester, testcase och kunskapsprov. Har du däremot informerat i förväg om vad som kommer att ske tar du bort lite av intervjustressen

 3. Skapa en tydlig agenda för mötet - för bådas skull.
  Detta handlar i grunden om att respektera din egen, men framför allt också kandidatens tid. Om den första intervjun är 30 minuter lång indikerar detta på att du hanterar tid på ett respektfullt sätt och inte vill slösa bort 1,5 timmar på ett första möte då det bara gäller att lära känna varandra. För många är jobbintervjuer en nervös och ovan företeelse. Att inte informera övriga kollegor och mottagande personal om varför det står en vilsen främling i dörren kan leda till ett förvirrat och, än värre, otrevligt bemötande i dörren. Om du sedan struntat i att boka mötesrum, bjuda på kaffe och att informera om faciliteterna om behovet skulle uppstå så är stresspåslaget ett givet faktum. För den intervjuade är det de små detaljerna som avgör om man känner sig välkommen eller inte. Att som kandidat törstig och  i behov att låna toalett springa runt med dig medan du letar efter ett obokat mötesrum utstrålar inte direkt omtanke och värme. 

 4. Var påläst och ha en bra struktur
  Oavsett om det är första eller tredje intervjun med kandidaten så ska alla intervjuerna ha en tydlig agenda och ett tydligt syfte. Om alla intervjuerna påminner om varandra och att kandidaten märker att samma frågor dyker upp vid flera olika tillfällen vittnar detta om dålig struktur och planering. Att en arbetsgivare inte visar respekt för tid kommer att göra att supertalanger och högpresterande kandidater kommer att dra öronen åt sig och hissa varningsflagg.

  Tänk på att den du intervjuar kanske lagt mycket tid och energi på sitt cv och personliga brev. Alla försök att rädda situationen genom att exempelvis ställa generiska eller alltför öppna frågor för att dölja att du inte har en aning om vem som sitter framför dig kommer snabbt att genomskådas. Kandidaten förutsätter att du har läst på om hens bakgrund och är där för att presentera sig själv, inte återupprepa vad hen redan har skrivit i sitt cv. Fånga upp vad som egentligen sades och vilken bild du fick av kandidaten innan minnet sviker och färgas av dina egna fördomar. 

 5. Återkoppla och bygg relationer
  Tänk på att det är i återkopplingen som du har chansen att bygga en relation med kandidaten på riktigt. Om inte kandidaten inte passar för det aktuella jobbet - berätta det på ett konstruktivt sätt - kanske just denna kandidaten passar helt perfekt för ett jobb som kommer att dyka upp om ett halvår - och då är det ju riktigt grymt om ni redan har en bra relation. Att bygga relationer inom rekrytering är precis som marknadsföring. Relationsbyggande idag är sälj imorgon. I tider då toppkandidater byter jobb ofta är det extra viktigt att ha kontinuerligt kontakt med kandidater som kanske sitter på ett jobb idag men skulle kunna tänka sig att byta om det dyker upp ett mer intressant jobb imorgon.

 6. Var extra noggrann med referenserna
  Ombesörj noggrant vilka typer av referenser du tar. Det är bättre att tala en kort stund med flera referenser än en längre intervju med en enstaka referens. Här gäller det att väga in och göra en bedömning av vad som kan vara relevant att veta. Som en bonusgrej kan det också vara intressant att prata med en referens som inte har en jättepositiv uppfattning av personen - det kan ge många intressanta perspektiv.

  Att inte göra sitt efterarbete med bland annat referenstagning kan bädda för obehagliga överraskningar senare. I referenstagningen kan du också få information som kan nyansera bilden av kandidaten mer än ett samtal på en timme eller två. Att salta sitt cv för att framställa sig i bättre dager är vanligt men lätt att kontrollera genom ett samtal till någon av referenserna.

 7. Visa på tydlighet 
  Visa på tydlighet i allt - även om saker inte är och kanske inte ska vara supertydliga så skriv ut exakt hur det förhåller sig. Supertalanger vill ofta bli mätta på på KPI:er när det gäller prestation. Var tydlig med vilka KPI:er ni kommer att följa redan inledningsvis.
  En hastigt framtagen arbetsbeskrivning eller ett anställningskontrakt med fel titel kan förstöra allt. Tänk på att förtroende och seriositet tar lång tid att bygga upp men bara några sekunder att riva ner. För kandidaten är argument som ”det är ett standardkontrakt från HR” eller ”Så här gör vi alltid” irrelevanta om du och hen har kommit överens om en sak. Stäm gärna av med HR eller lämna över processen men då under premissen att det skett en överlämning till HR så att inte kandidaten känner att det tidigare så trevliga och ärliga samtalet ni haft bytts ut mot en opersonlig hantering.

 8. Gör en onboarding som de vill berätta om för sina vänner
  Din drömkandidat skrev precis på och du känner dig mycket nöjd med processen. Grymt! Äntligen kan du luta dig tillbaka och pusta ut efter en omsorgsfull och tidskrävande rekrytering. Men inget kan vara så fel.
  Upplevelsen som anställd börjar nämligen med onboardingen. Den är i särklass det viktigaste punkten. Och om vi ska vara ärliga också - i de allra flesta fall så speglar ju onboardingen också företaget i helhet. Många av dem som har varit med om en slarvig onboarding kanske inte är 110 procent nöjda med jobbet som helhet heller. Så visa din drömrekrytering att du menar allvar med hens nya tjänst och gör en onboarding värd namnet. Investeringen med rätt utrustning, introduktion och noga planerade möten där du startar upp personen kommer att betala av sig i en exponentiell kurva.

  Ditt mål med onboardingen får inte vara något annat än att din rekrytering ska skryta om hur grym onboardingen är på hens nya arbetsplats.