1. Tydliga gränser för när du kollar mailen
Digitaliseringen har gjort att gränsen mellan arbete och fritid suddats ut och många kollar sin mail även efter arbetsdagen är slut. Men förväntar sig verkligen din chef att du är nåbar dygnets alla timmar? Prata med din chef för att få tydlighet i vad som verkligen gäller. Se till att stänga av pushnotiserna när du inte arbetar. Är det så att du ändå behöver kolla mailen på fritiden, bestäm en tid varje kväll när du tittar till inkorgen istället för att kolla lite då och då.
2. Bra och regelbundna vanor
Du har säkert hört det tusen gånger förut, men regelbundna vanor är viktiga för att vi ska orka med både arbete och privatliv. Om du inte redan har goda vanor så som tillräcklig sömn och regelbunden motion så se till att skaffa dig det. Se till att boka in tid för träning och använd ditt friskvårdsbidrag om din arbetsplats har det. Skaffa dig även en rutin för när det är läggdags så att du inte tummar på den viktiga nattsömnen.
3. Skjut inte upp sociala aktiviteter
Middag med kompisarna eller bio med din partner är aktiviteter som är lätta att skjuta upp när det är mycket på jobbet. Samtidigt kommer dina arbetsuppgifter inte att ta slut – det kommer alltid nya. Att vänta på att det blir lugnare på jobbet funkar inte i längden. Se därför till att planera in regelbundna sociala aktiviteter med nära och kära så att du har något att se fram emot.
4. Fokusera på det viktigaste
När vi är stressade på jobbet tenderar vi att fokusera på fel saker och börjar med att lösa det som ligger längst upp i inkorgen. Genom att prioritera bland dina uppgifter får du en tydligare överblick över vad som ska göras och fokuserar på rätt saker. Det är inte för inte som att göra-listor har varit populära sedan antiken.
5. Våga säga nej
Det kan kännas läskigt att säga nej till chefen. Men din chef har säkert större förståelse än vad du tror. Var ärlig och säg att du inte kan ta på dig fler arbetsuppgifter nu för då går det ut över ditt privatliv.
Det kan vara så att du har alldeles för mycket att göra och att din trötthet inte beror på höstmörkret utan är ett tecken på utmattning. Har du under en lång tid haft för mycket på jobbet är det viktigt att du ber om hjälp för att lösa din situation. Börja med att prata med din chef.